Matchverslag 4e ronde LiSB

– van onze verslaggever –

Voor de eerste uitwedstrijd van deze competitie vertrokken we naar Herkenbosch voor de match tegen Posterholt, de koploper van klasse 2B. Omdat Cris zich had afgemeld heb ik voor het eerst zelf meegespeeld. Daardoor heb ik de andere partijen nauwelijks gevolgd en dus kan ik ook niet heel veel schrijven over het verloop van de match. 

 • Bij Walter (Wit, bord 1) werden al vrij snel enkele stukken geruild en al snel tot remise besloten. ½-½.
 • Dien (Zwart, bord 6) speelde de opening heel solide, een orthodox damegambiet, maar had geen goed antwoord op de witte minoriteitsaanval. Daardoor ging er een pion verloren, maar even later had ze toch nog veel geluk toen haar tegenstander een stukwinst over het hoofd zag. Nadat wit een kwaliteit won kwamen twee torens de zwarte stelling binnen en toen was de overmacht te groot. 1½-½.
 • Daan (Zwart, bord 2): Zelf speelde ik tegen het bij clubspelers populaire Londen-systeem. Na 8 zetten had zwart al gelijkspel, maar een poging om voordeel te behalen was fout. Wit profiteerde echter niet en op de 18e zet had zwart licht voordeel. Ook mijn 2e winstpoging was veel te opportunistisch, maar wit speelde niet optimaal waardoor de stelling opnieuw weer gelijk werd. Wit forceerde dameruil met remiseaanbod dat werd aangenomen. De slotstelling leek inderdaad in evenwicht, maar de computer geeft wit zelfs een klein voordeel. 2-1.
 • Tjoe-Liong (Zwart, bord 4) kwam via zetverwisseling in het Symmetrisch Engels terecht. In het vroege middenspel was hij gedwongen een kwaliteit te offeren, maar omdat de tegenstander een ontwikkelingsachterstand had opgelopen viel dat eerder goed uit voor zwart. Toen wit later een toren weggaf was kon zwart de partij winnen. 2-2.
 • Bij Jos (Wit, bord 5) kwam via een Pirc in een soort Hanham-stelling terecht. Zwart kreeg langzaam maar zeker voordeel en wist dit in winst om te zetten. 3-2.
 • Hein (Wit, bord 3) speelde het Botvinnik-systeem. Er kwam een pionneneindspel op het bord waarbij wit een pion meer had, maar omdat dit een dubbelpion was leek het remise te worden, en de match tegen Postertoren dus verloren te zijn. Maar zwart gaf de partij op omdat hij dacht verloren te staan. Bij de post-mortem bleek wit echter gewoon remise te kunnen maken! Eindstand 3-3.
 Postertoren          Zwart Wit Maastricht          
1 Kruijtzer, A. (Toon)	1488	Beugels, W.P. (Walter)	 1643	z-w ½-½
2 Haarsma, R.L.H. (Rob)	1550	Brorens, D.F.J.A. (Daan) 1728	w-z ½-½
3 Hendrikx, J. (Jan)	1650	Boer de, H.M.J. (Hein)	 1645	z-w 0-1
4 Pol van, P.M. (Thieu)	1530	Kwee, T.L. (Tjoe-Liong)	 1558	w-z 0-1
5 Jongen, P. (Peter)	1611	Uiterwijk, J.W.H.M. (Jos) 1528	z-w 1-0
6 Beckers, P. (Piet)	1496	Slangen-Knuit, G. (Dien) 1040	w-z 1-0
 Gemiddelde Rating:	1554	Gemiddelde Rating:	 1524		
                              Eindstand 3-3
Scroll naar top