Winst in 1e ronde KNSB

– van onze verslaggever –

Het KNSB-team is de competitie goed begonnen met een fraaie overwinning op het team van Gardé uit Maarheze!

 • Hein (Zwart, bord 7) verdedigde Frans en had een gedrongen stelling, waarin hij door een vorkje een stuk verloor, en daardoor al vroeg kon opgeven. 0-1.
 • Jephte (Wit, bord 8) speelde een dubbel-fianchetto tegen het Slavisch. Ergens in het middenspel won hij een pion en wikkelde af naar een eindspel, dat helaas niet gewonnen was door de ongelijke lopers. ½-1½.
 • Peter (Zwart, bord 5) speelde een Taimanov en kreeg een sterk initiatief. Dankzij een sterke batterij van dame en loper op de lange diagonaal kon hij een leuke combinatie uitvoeren waarmee hij een stuk veroverde. Als wit het stuk terugnam dan ging hij mat op de onderste rij. 1½-1½.
 • Redjep (Wit, bord 2) speelde de Sämischvariant tegen het Konings-Indisch. Ook hij kwam een pion voor en kreeg een sterke aanval. De tegenstander kon nog wel verdedigen maar bereikte een verloren eindspel, waarin de vrijpion beslissend was. 2½-1½.
 • Philippe (Wit, bord 4) speelde een nieuw systeem tegen het Frans. Hij kreeg een aanval en offerde een stuk. Maar hij kwam in tijdnood en daarna ging het ergens mis en bleef dus gewoon een stuk achter. 2½-2½.
 • Ronald (Wit, bord 6) speelde een Steinitz-aanval tegen het Frans, waarop de tegenstander reageerde door de weinig gespeelde Tartakower variant te kiezen. De tegenstander had vier damezetten nodig om een pion te veroveren, maar Ronald had meer dan genoeg compensatie in de vorm van een koningsaanval. Ergens moet hij zeker gewonnen hebben gestaan maar het lukte niet om de aanval dor te zetten. En toen ging zijn tegenstander door de vlag. 3½-2½.
 • Maarten-Jan (Zwart, bord 3) speelde een Caro-Kann, de tegenstander koos de ruilvariant waarna MJO met gemak een gelijke stelling bereikte en het initiatief overnam. Een aanval op de koningsvleugel leidde niet tot mat maar wel tot een dame-eindspel met vier pionnen tegen twee pionnen. 4½-2½.
 • Jacob (Zwart, bord 1) kwam via het Scandinavisch met 2.Pc3 in de Van Geet Opening terecht die hij heel goed kent omdat hij die zelf ook met wit speelt. De stelling bleef de hele partij optisch in evenwicht al dachten beide spelers na de partij dat het behoorlijk ‘op en neer’ was gegaan. Maar de match was al gewonnen dus kon de partij remise gegeven worden. Eindstand 5-3.
 ZwartWit Maastricht         Garde                   
1 Perrenet, J.C. (Jacob) 	2005 Gabriels, G.J.W. (Geert) 1985  z-w ½ - ½
2 Skrijelj, R. (Redzep) 	1936 Dissel, H. (Henk)    1941  w-z 1 - 0
3 Oosterman, M.J. (Maarten-Jan) 1906 Veerbeek, W. (Wessel)  1820  z-w 1 - 0
4 Ramaekers, P.L.P. (Philippe) 	1887 Broekhuis, J.M.M. (Jan) 1926  w-z 0 - 1
5 Schotman, P.C. (Peter) 	1887 Winters, C. (Coen)    1821  z-w 1 - 0
6 Nelissen, R.F.M. (Ronald) 	1703 Geboers, J. (Jimmy)   1826  w-z 1 - 0
7 Boer de, H.M.J. (Hein) 	1665 Cox, M. (Martijn)    1794  z-w 0 - 1
8 Lafour, J.O. (Jephte) 	1681 Talpe, E. (Erwin)    1713  w-z ½ - ½
 Gemiddelde Rating: 	    1834 Gemiddelde Rating    1853
 Eindstand                                5 - 3 

1 reactie op “Winst in 1e ronde KNSB”

Laat een reactie achter

Scroll naar top